Vyučované předměty
Všeobecně vzdělávací:
Český jazyk a literatura
Matematika
Občanská výchova
Tělesná výchova
Práce s počítačem
Anglický jazyk
Profesní příprava
Odborné předměty:
Společenská výchova
Epidemiologie a hygiena
Technika provozu
Odborný výcvik
Suroviny
Stolničení
Psychologie
|
Organizace výuky:
Denní forma studia, v prvním i druhém ročníku se střídá týden teoretického vyučování a týden odborného výcviku. Odborný výcvik probíhá samostatně na smluvních pracovištích.
Odborné kompetence:
- ovládat přípravu vybraných druhů pokrmů a nápojů, pomáhat při přípravě pokrmů podle pokynů, připravovat jednoduché teplé pokrmy a přílohy a pokrmy pro rychlé občerstvení;
- připravovat podle pokynů běžné výrobky studené kuchyně, saláty, bagety apod.;
- připravovat teplé nápoje;
- udržovat technická a technologická zařízení a čistit inventář v gastronomickém provozu;
- dodržovat hygienické předpisy v gastronomii;
- provádět úklid a čistění zařízení a prostor pro výrobu pokrmů, skladovacích prostor, dodržovat sanitační řád;
- skladovat suroviny a nápoje v souladu s požadavky na jejich uskladnění;
- obsluhovat hosty jednoduchou obsluhou, pomáhat při obsluze hostů, provádět jednoduchou obsluhu podle pokynů;
- doplňovat pokrmy a nápoje při bufetovém uspořádání, sklízet použitý inventář.
Během studia se žák naučí vykonávat tyto práce:
- používat vhodné pomůcky a zařízení při práci
- zvládat obsluhu a základní údržbu strojů a zařízení
v kuchyňském provozu
- připravovat jednoduché pokrmy včetně příloh, pokrmy vyráběné z polotovarů a teplé nápoje
- dodržovat hygienické požadavky při přípravě pokrmů
a nápojů
- provádět jednoduchou obsluhu hostů nebo pomáhat
v obsluze při bufetovém uspořádání
- dodržovat zásady ochrany životního prostředí při likvidaci odpadů
Žáci obou ročníků dostávají pravidelně odměnu za produktivní činnost v závislosti na dosahování studijních výsledků.
Uplatnění absolventů:
Učební obor Práce ve stravování připravuje žáky na jednoduché pracovní činnosti ve společném stravování na úseku přípravy jídel a obsluhy.
Absolventi se uplatní jako pomocní pracovníci ve stravovacích službách, zejména jako kuchaři, dále v provozovnách rychlého občerstvení, popřípadě ve výrobnách knedlíků a při přípravě studené kuchyně.
Podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium jsou stanoveny v Nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání. Uchazeči nesmí trpět:
- prognosticky závažnými chronickými onemocněními kůže a spojivek včetně onemocnění alergických, pokud při praktickém vyučování nelze vyloučit styk s potravinami;
- prognosticky závažnými chronickými onemocněními dýchacích cest a plic včetně onemocnění alergických, pokud nelze při praktickém vyučování vyloučit dráždivé a alergizující látky, činnosti ve vysoce prašném prostředí;
- přecitlivělostí na alergizující látky používané při praktickém vyučování;
- prognosticky závažnými a nekompenzovanými formami epilepsie a epileptických syndromů a kolapsových stavů;
- nemocemi vylučujícími vydání zdravotního průkazu
|