
Dvouletý učební obor orientovaný do potravinářské výroby. Je zakončený závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu.
Vyučované předměty
Všeobecně vzdělávací:
Český jazyk a literatura
Matematika
Občanská výchova
Tělesná výchova
Práce s počítačem
Profesní příprava
Anglický jazyk
Odborné předměty:
Suroviny a výživa
Zařízení závodu
Technologie
Odborný výcvik
|
Organizace výuky:
Denní forma studia, v prvním i druhém ročníku se střídá týden teoretického vyučování a týden odborného výcviku. Odborný výcvik probíhá samostatně na smluvních pracovištích.
Odborné kompetence:
- dodržovat hygienické předpisy a technologické postupy, dbát na výrobu bezpečných potravin;
- připravovat a upravovat suroviny pro potravinářské výrobky;
- skladovat suroviny, polotovary a hotové potravinářské výrobky;
- obsluhovat potravinářské stroje a zařízení při zpracovávání surovin a polotovarů a při manipulaci s hotovými výrobky;
- vykonávat jednoduché práce při ruční i strojové výrobě pod vedením odborného mistra;
- provádět senzorické hodnocení kvality surovin a hotových potravinářských výrobků;
- uchovávat, balit a expedovat potravinářské výrobky;
- vést základní evidenci;
- vykonávat činnosti při sanitaci potravinářského provozu.
Během studia se žák naučí vykonávat tyto práce:
- vykonávat jednoduché práce při přípravě surovin
a vlastní výrobě pekařských výrobků
- připravovat, vážit a upravovat základní druhy surovin
a pomocných látek používaných při výrobě širokého sortimentu pekařských výrobků
- vyrábět těsta
- ručně i strojově tvarovat pekařské výrobky
- osazovat chleba
- připravovat náplně a polevy
- péct a dohotovovat pekařské výrobky
- znát složení a vlastnosti základních druhů surovin
- dodržovat podmínky skladování, způsoby uchovávání hotových výrobků v závislosti na jejich trvanlivosti
- mít přehled o strojích a zařízeních používaných
v pekařské výrobě
- umět hospodárně využívat suroviny a energie
Žáci obou ročníků dostávají pravidelně odměnu za produktivní činnost v závislosti na dosahování studijních výsledků.
Žáci dostávají stipendia z programu Podpora polytechnického vzdělávání a řemesel v Olomouckém kraji.
Uplatnění absolventů:
Učební obor Pekařské práce připravuje žáky na výkon stanoveného okruhu pracovních činností v povolání dělník pekařské výroby. Absolventi se uplatní v potravinářské výrobě zaměřené na pekařské práce.
|
