Vyučované předměty
Všeobecně vzdělávací:
Český jazyk a literatura
Matematika
Občanská výchova
Tělesná výchova
Práce s počítačem
Profesní příprava
Anglický jazyk
Odborné předměty:
Suroviny
Odborné kreslení
Zařízení závodu
Hospodářské výpočty
Technologie
Odborný výcvik
|
Organizace výuky:
Denní forma studia, v prvním a druhém ročníku se střídá týden teoretického vyučování a týden odborného výcviku. Odborný výcvik probíhá v prostorách školy - ve cvičné cukrářské dílně. Ve třetím ročníku jsou žáci samostatně na smluvních pracovištích - v blízkosti svého bydliště. Teoretické vyučování je pouze čtyři dny v měsíci.
Odborné kompetence:
- dodržovat hygienické předpisy a technologické postupy, dbát na výrobu bezpečných potravin;
- připravovat a upravovat suroviny pro potravinářské výrobky;
- skladovat suroviny, polotovary a hotové potravinářské výrobky;
- obsluhovat potravinářské stroje a zařízení při zpracovávání surovin a polotovarů a při manipulaci s hotovými výrobky;
- vykonávat jednoduché práce při ruční i strojové výrobě;
- provádět senzorické hodnocení kvality surovin a hotových potravinářských výrobků;
- uchovávat, balit a expedovat potravinářské výrobky;
- vést základní evidenci;
- vykonávat činnosti při sanitaci potravinářského provozu.
Během studia se žák naučí vykonávat tyto práce:
- vykonávat jednoduché práce při přípravě surovin
a cukrářských výrobků
- připravovat, vážit a upravovat základní druhy surovin používaných při výrobě širokého sortimentu cukrářských výrobků
- připravovat polotovary pro cukrářskou výrobu
- vyrábět těsta
- připravovat náplně a polevy
- tvarovat jednodušší druhy cukrářských výrobků
- péct a dohotovovat cukrářské výrobky
- zdobit a modelovat výrobky
- vyrábět zmrzlinu
- znát složení a vlastnosti základních druhů surovin
- dodržovat podmínky skladování, způsoby uchovávání hotových výrobků v závislosti na jejich trvanlivosti
- mít přehled o strojích a zařízeních používaných v cukrářské výrobě
- umět hospodárně využívat suroviny a energie
Uplatnění absolventů:
Učební obor Cukrářské práce připravuje žáky na výkon stanoveného okruhu pracovních činností v povolání cukrář.
Absolventi se uplatní v potravinářské výrobě zaměřené na cukrářské práce.
Podmínky zdravotní způsobilosti uchazečů o studium jsou stanoveny v Nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání.
Uchazeči nesmí trpět:
- prognosticky závažnými chronickými onemocněními kůže a spojivek včetně onemocnění alergických, pokud při praktickém vyučování nelze vyloučit styk s potravinami;
- prognosticky závažnými chronickými onemocněními dýchacích cest a plic včetně onemocnění alergických, pokud nelze při praktickém vyučování vyloučit dráždivě
a alergizující látky, činnosti ve vysoce prašném prostředí;
- přecitlivělostí na alergizující látky používané v praktickém vyučování;
- prognosticky závažnými a nekompenzovanými formami epilepsie a epileptických syndromů a kolapsovými stavy, týká se činností ve výškách, s motorovou mechanizací, s rotujícími stroji, nářadím nebo zařízením nebo činností, při kterých nelze vyloučit ohrožení zdraví;
- nemocemi vylučujícími vydání zdravotního průkazu.
|