
Tříletý učební obor orientovaný do potravinářské výroby.
Je zakončený závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu.
Vyučované předměty
Všeobecně vzdělávací:
Český jazyk a literatura
Matematika
Občanská výchova
Tělesná výchova
Práce s počítačem
Profesní příprava
Anglický jazyk
Odborné předměty:
Suroviny
Odborné kreslení
Zařízení závodu
Hospodářské výpočty
Technologie
Odborný výcvik
|
Organizace výuky:
Denní forma studia, v prvním a druhém ročníku se střídá týden teoretického vyučování a týden odborného výcviku. Odborný výcvik probíhá v prostorách školy - ve cvičné cukrářské dílně. Ve třetím ročníku jsou žáci samostatně na smluvních pracovištích - v blízkosti svého bydliště. Teoretické vyučování je pouze čtyři dny v měsíci.
Odborné kompetence:
- dodržovat hygienické předpisy a technologické postupy, dbát na výrobu bezpečných potravin;
- připravovat a upravovat suroviny pro potravinářské výrobky;
- skladovat suroviny, polotovary a hotové potravinářské výrobky;
- obsluhovat potravinářské stroje a zařízení při zpracovávání surovin a polotovarů a při manipulaci s hotovými výrobky;
- vykonávat jednoduché práce při ruční i strojové výrobě;
- provádět senzorické hodnocení kvality surovin a hotových potravinářských výrobků;
- uchovávat, balit a expedovat potravinářské výrobky;
- vést základní evidenci;
- vykonávat činnosti při sanitaci potravinářského provozu.
Během studia se žák naučí vykonávat tyto práce:
- vykonávat jednoduché práce při přípravě surovin
a cukrářských výrobků
- připravovat, vážit a upravovat základní druhy surovin používaných při výrobě širokého sortimentu cukrářských výrobků
- připravovat polotovary pro cukrářskou výrobu
- vyrábět těsta
- připravovat náplně a polevy
- tvarovat jednodušší druhy cukrářských výrobků
- péct a dohotovovat cukrářské výrobky
- zdobit a modelovat výrobky
- vyrábět zmrzlinu
- znát složení a vlastnosti základních druhů surovin
- dodržovat podmínky skladování, způsoby uchovávání hotových výrobků v závislosti na jejich trvanlivosti
- mít přehled o strojích a zařízeních používaných
- v cukrářské výrobě
- umět hospodárně využívat suroviny a energie
Uplatnění absolventů:
Učební obor Cukrářské práce připravuje žáky na výkon stanoveného okruhu pracovních činností v povolání cukrář.
Absolventi se uplatní v potravinářské výrobě zaměřené na cukrářské práce.
|